Mumsiga chokladbiskvier

Chokladbiskvie (sjokoladebiskvie) var kanske min första fika favorit etter at jeg flyttade til Stockholm. En mjuk och god botten på mandlar samt den lene smörkrämen toppet med mörk choklad = perfektion i mina ögon.

Det tog ganska lång tid innan jeg forsökte baka dessa godinger, men hallo, det är så värdt det! Chokladbiskvier är så himla goda och så kul att eksperimentere lite med olila smaker! Mörk eller ljus choklad, nougat, citron, hallon, hint av chili, dulce de leche – bare fantasien sätter gränsor!

Grundrecept på bottnarna:

250 g mandelmasse (köpa ferdig på butiken)
125 g strösocker/sukker
60 g äggvita/eggehvite

I tillegg behöver du 300 g mörk choklad til att doppa biskviene i.

Bland först socker och mandelmasse, och tilsätt sedan äggevitorna – lite åt gången. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundinger på ett bakplåtspaper. Gräddas/stekes i 12-15 min på 170 grader.

Smörkräm:

100 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
250 g smör (rumstempererad)
80 g äggvitor
120 g strösocker

  1.  Smält chokladen forsiktig over vannbad (eller i mikro, men pass på at det inte bränner sig – ta lite och lite av gången) och låt svalna.
  2. Varm opp socker och äggvitor öover vannbad till sockerkrystallene har smältet. Rör hela tiden.
  3. Hell sockerblandingen över i en köksmaskin (eller använd elvisp) och börja vispa på låg hastighet. Ök gradvis hastigheten til maks och fortsätt til du har fått en fin marengs.
  4. For att få en fin smörkräm börjar du nå att gradvis tilsätta smöret i tärningar. Fortsätt att vispa på hög hastighet, även om det ser ut det skal skilja sig blir det bra när allt är i!
  5. Tilsätt chokladen och bland.

Så var det bare att montera biskvierna. Använd en skjed till att gradvis ”stryka” på smörkräm. Jeg bruker ta en kladd smörkräm och sedan former jeg den från toppen och skrått ned för att få ”fjelltopp” formen. Om du är osäker kolla youtube, det finns massevis med bra tips där!

Til slut låter du biskviene stå i kylen medan du smälter chokladen. När du skal doppa biskviene kan du använda en skarp kniv och stikka igennom bottnen och sedan doppa ned – eller så håller du helt enkelt bare biskvien:)

Låt stå i kylen til chokladen har stälnat, duka fram ett fikabord med lite kaffe och mysig musik, inviter några kompisar eller familj och imponer med dina hemgjorda biskvier!