Chokladmoussebakelse på kryddig botten

Å dere, tiden går så fort! Det känns så bra at når jeg går ut fra tbanen og til jobben kl 7 så begynner det faktisk å bli lyst! Denne tiden har jeg lengtet til <3 En tid for mer inspirasjon og energi! Enn så lenge har vi gjort vårt beste for å håndtere tröttheten, bl.a med en tur på fantastiske Yasuragi spa her i Stockholm (hvor de hadde mobilfri-sone som kändes helt amazing)! Energiboosten kom etter årets första tur på slalom med gode venner! Det er nemlig gode forhold i Flottsbro, så ingen grunn til å ikke ta en liten tur dit om du også trenger göra nått roligt 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne bakelsen har varit veldig etterspurt på instagram, och endelig fikk jeg skrevet ned receptet/oppskriften! Jeg fikk receptet/oppskriften på chokladmoussen på bakkursen jeg hadde med den fantastiske konditoren Bernhard Azinger fra Tine, og han gjorde meg oppmerksom på at man ikke vil ha rå ägg i chokladmousse (google litt rundt så ser du at de fleste recept har dette), rett og slett for at selvom vi bor i Sverige eller Norge, så vet man aldri, og man vil iallefall ikke risikere å servere gjestene sine noe man kan bli syk av. Dessuten blir denne chokladmoussen fantastisk god – og den er superlett å lage! Om du vil kan du tilsette 1/2- 1 tsk rom for en mer voksen smak.

Kryddbotten/krydderbunn

225 g vatten
225 g honung/honning
95 g socker
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk kanel
1/2 tsk nellika
Revet skall fra 1 appelsin, 1 sitron og 1 lime

225 g vetemjöl/hvetemel
1 g salt
1 g bakepulver
15 g natron
140 g smör

Gör så här:

 1. Bland krydder (ingefära, kanel, nellika), socker, honung/honning, vatten og revet appelsin-, sitron- og limeskall i en kastrull/kasserolle. Kok forsiktig opp og kyl sedan ned/avkjøl blandingen.
 2. Smält smöret og kyl ned.
 3. Bland sammen alle de törra ingrediensene (mjöl, salt, bakpulver, natron). Använd en sil til å sile kryddblandingen over de törra ingrediensene. Tilsett deretter smöret og bland godt sammen med en slikkepott eller lignende.
 4. Kaken blir aller best dersom smäten/røren får stå i kylskåpet/kjøleskapet i noen timer, men om du ikke hinner så går det såklart bra uansett!
 5. Forvarm ugnen til 165 grader.
 6. Fordel smäten/røren i en kakeform, f.eks 20*25, eller 20 cm rundform eller lignende.
 7. Gräddes/stekes i ca 40 min, pass på å kolla med en cake tester da alle ugnar er olika! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chokladmousse

250 g helmjölk/ h-melk
500 g vispgrädde (40%)/ kremfløte
140 g mörk choklad (du kan såklart bare ha mörk choklad också, men smaken blir litt rundere med halvparten mjölkchoklad og passer da bedre til barn)
140 g mjölkchoklad
3 plater gelatin

Gör så här:

 1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 6 min
 2. Visp vispgrädden/kremfløten til grädde/krem.
 3. Kok opp mjölken og tilsett så gelatinbladene. Pass på at du klemmer ut vattnet av platene först!
 4. Ha chokladen i en egen skål. Nå skal du helle mjölken over chokladen i 3 deler slik at det blir emulsjon. Når blandingen er ca 40 grader kan du blande inn grädden/kremen.
 5. Sett kaldt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chokladmoussebakelse

Nå kan du göra det på 2 olika måter; den enkle og den litt mer avanserte.
Den enkle er rett og slett å bre chokladmoussen utover kryddkakan/krydderkaken, sette kaldt och sen dela upp i biter. Den lite mer avanserade är at du ved hjelp av små kakformar (typ 6-8 cm diameter som är spesielt til moussebakelser ex. Slik som dissetrykker ut små rundinger av kryddkakan, och sen fyller opp resten med chokladmoussen. Sett kaldt, gärna i frysen i en time eller to, og trykk sen ut bakelsen.

Pynt med färska bär, choklad, maränger eller noe annet du synes er godt! 🙂