Grove eltefrie rundstykker

Hvis det er noe jeg alltid setter pris på, så er det hembakat bröd eller fralla (rundstykker som det heter på norsk). I Norge har vi jo en helt annen brödkultur enn i Sverige, der vi tradisjonelt sett spiser bröd til frokost, lunch og kvelds (ja, man blir mett av bröd til lunch 😉 ). Jeg synes derfor det er viktig at brödet er godt og nyttigt, og det er det ingen tvil om at det blir med disse eltefrie rundstykkene! Sett av 5 min til å lage deigen i kveld, og 10 min til å trille de ut i morgen tidlig, så har du deilige rundstykker flere dager fremover.

image

image

Grove eltefrie rundstykker
Gir ca 12-14 rundstykker

1/2 ts(k) törr jäst/tørrgjær
250 g vetemjöl
100 g havregryn
100 g grovt rågmjöl/grovt rugmel
150 g finmalt rågsikt/fint rugmel
50 g linfrö
50 g solrosfrön/solsikkekjerner
1 1/2 ts(k) grov salt, ex. maldon
5-5,5 dl vatten/vann

Du kan også bruke annen type mel, men for å få det ordentlig grovt valgte jeg å bruke to ulike typer rugmel/rågmjöl, et grovt og et finmalt.

  1. Bland alle ingrediensene godt sammen enten med et redskap eller med en köksmaskin med deigkrok. Tilsett først 5 dl vann, og tilsett mer dersom det er nødvendig. Dette tar ca 2-3 min, men det er viktig at alt blir godt blandet sammen. Deigen skal være litt klissete.
  2. Legg en kökshanduk over bakebollen og la den stå på benken over natten, eller i minst 10-12 timer.
  3. Dagen etter heller du deigen over på köksbenken. Pass på at du har mjöl strödd utover slik at det ikke skal klisse seg fast. Del deigen opp i ca 12-14 biter. Trill de lett slik at de blir runde, og sett de på et bakepapir/bakplåtspaper.
  4. Rundstykkene skal gräddas/stekespå 200 grader varmluft, midt i ugnen i ca 30-35 minutter. De skal bli herlig sprö på utsiden, og myke og gode inni.

Og vips, så er du klar for å sette deg ned med en god bok og nyte de nybakte rundstykkene med noe godt pålegg. En favoritt hos meg er røykalaks med cream-cheese og avokado. Mmmm!
Ps! Disse er perfekt å fryse ned, så har du alltid tilgjengelig når du trenger!

Ha en fantastisk mandag alle sammen, og takk for at du klikker deg inn her 🙂 Jeg vet det er litt småstrul med bilder på de gamle innleggene, samt kategoriene, men det jobbes med å få fikset det så fort som mulig! Husk at du har en sökefunksjon överst i högre hörnet – der finner ni alt!

image
image